Producenci
Ksylitol (Pięć Przemian), cukier brzozowy, 500 g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis
Ksylitol, nazywany cukrem brzozowym, pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. To naturalna substancja słodząca będąca zdrową alternatywą cukru. Cukier brzozowy może być używany do wypieków i przetworów owocowych ze względu na jego odporność na działanie wysokich temperatur.
Zastosowanie
Zdrowa alternatywa cukru. Dodatek do ciast, ciasteczek, deserów, napojów czy dań przyrządzanych zarówno na zimno jak i na gorąco.
Dawki należy zwiększać stopniowo, zaczynając od połowy łyżeczki do herbaty. Maksymalna dawka dzienna to 40 gram dla osoby dorosłej.
Właściwości
Spożywanie produktów zawierających ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu, niż po spożyciu produktów zawierających cukier. W procesie podgrzewania i pieczenia ksylitol staje się słodszy nawet o 50%, dlatego do wypieków dodajemy go o połowę mniej niż tradycyjnego cukru.
Skład
Ksylitol (substancja słodząca) 100%.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g produktu: 1000 kJ/ 240 kcal:
Tłuszcz: 0g, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 0 g;
Węglowodany: 100 g, w tym cukry: 0,2 g;
Białko: 0 g;
Sól: 0,01 g
Dodatkowe informacje
Bez stopniowego przyzwyczajenia organizmu do ksylitolu można wywołać efekt przeczyszczenia. Nie można podawać go dzieciom poniżej 3 roku życia.
Produkt może zawierać alergeny: orzechy.
Po otwarciu przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Wielkość opakowania
500 g (masa netto)
Producent
Pięć Przemian
ul. Łuże 20
05-092 Dąbrowa