Ksylitol (Agnex), cukier brzozowy, 200g
Opis
Ksylitol, nazywany cukrem brzozowym, pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. To naturalna substancja słodząca będąca zdrową alternatywą cukru. Cukier brzozowy może być używany do wypieków i przetworów owocowych ze względu na jego odporność na działanie wysokich temperatur.
Zastosowanie
Zdrowa alternatywa cukru. Dodatek do ciast, ciasteczek, deserów, napojów czy dań przyrządzanych zarówno na zimno jak i na gorąco.
Dawki należy zwiększać stopniowo, zaczynając od połowy łyżeczki do herbaty. Maksymalna dawka dzienna to 40 gram dla osoby dorosłej.
Właściwości
Spożywanie produktów zawierających ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu, niż po spożyciu produktów zawierających cukier. W procesie podgrzewania i pieczenia ksylitol staje się słodszy nawet o 50%, dlatego do wypieków dodajemy go o połowę mniej niż tradycyjnego cukru.
Skład
Ksylitol krystaliczny 100%
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g produktu: 2096 kJ/ 505kcal:
Tłuszcz: 31g, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 3,3g;
Węglowodany: 25g, w tym cukry: 0g;
Błonnik: 23g;
Białko: 20g;
Sól: 0,04g
Dodatkowe informacje
Bez stopniowego przyzwyczajenia organizmu do ksylitolu można wywołać efekt przeczyszczenia. Nie można podawać go dzieciom poniżej 3 roku życia.
Wielkość opakowania
200g
Producent
Agnex Krzysztof Wierzbicki
ul. Hotelowa 38
15-659 Białystok