Erytrytol (Agnex), słodzik stołowy na bazie erytrytolu, 1000g
Opis
Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka wykorzystywane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i różnych gatunków drożdży lub glicerolu, również z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.
Właściwości
Erytrytol/ erytrol to słodzik, który posiada zaledwie 0,2 kcal, ma zerowy indeks glikemiczny, hamuje działanie bakterii powodujących ubytki w zębach, idealny zamiennik tradycyjnego cukru. Może być stosowany przez diabetyków. Nie powoduje wzdęć oraz efektu przeczyszczającego. Erytrytol, w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie.
Skład
100% erytrytol (E968)
Wielkość opakowania
1000g
Producent
Agnex Krzysztof Wierzbicki
ul. Hotelowa 38
15-659 Białystok