Producenci

Manuka Honey MGO 250+ (Manuka Health), nektarowy mód z krzewu Manuka o zawartości MGO do 179,7 mg/kg, 500g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 209,90 zł 209.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Miód Manuka to rzadki i wyjątkowy produkt wytwarzany w Nowej Zelandii. Powstaje on w nielicznych rejonach tego państwa, będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. Spośród wszystkich miodów wyróżnia go przede wszystkim wyjątkowy, intensywny kwiatowo-goryczkowy smak, gęsta konsystencja, ciemnobrązowy odcień i silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu. Najważniejszą jednak cechą, dzięki której stoi on ponad wszystkimi miodami jest wysoka zawartość methylglyoxalu (MGO), aktywnego, naturalnie występującego związku organicznego, który sprawia że miód Manuka uważany jest za najzdrowszy miód na świecie.  

Zastosowanie

Uzupełnienie diety w methylglyoxal.

Miód manuka ma liczne zastosowania prozdrowotne przy kuracji wielu chorób:

  • obniżony układ immunologiczny - bóle głowy, chroniczne zmęczenie, gorączka, ogólne osłabienie i złe samopoczucie, rekonwalescencja, zakażenia bakteryjne i wirusowe;
  • problemy z układem moczowym - kamica nerkowa, zapalenie dróg moczowych;
  • choroby układu oddechowego - angina, astma, ból i zapalenie zatok, grypa, kaszel, chrypka, katar i infekcje nosa i gardła, przeziębienie, zapalenie krtani, oskrzeli i płuc;
  • problemy z układem pokarmowym - choroba Crohna, kolka jelitowa, mdłości, niestrawność, wrzody żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (zapalenie okrężnicy), wzdęcia, nieżyt żołądka, zaparcia, zespół jelita drażliwego (IBS);
  • problemy skórne - czyraki, wrzody, ropnie, egzema (AZS, atopowe zapalenie skóry), grzybica skórny,  liszaj, liszajec zakaźny, łojotok, łupież, łuszczyca, odleżyny i rany z infekcją bakteryjną, odmrożenia, oparzenia, w tym słoneczne, opryszczka wargowa, owrzodzenia, półpasiec (i jego powikłania), pryszcze (trądzik młodzieńczy i trądzik różowaty), przeszczepy miejscowe, skóra sucha, wrażliwa, alergiczna i popękana, ukąszenia i użądlenia owadów, wrastający paznokieć, zadrapania i skaleczenia, zakażenia skórne, zapalenie piersi (sutka, gruczołu mlekowego);
  • inne problemy zdrowotne jak: ból i zapalenie ucha, bóle artretyczne i mięśniowe, bóle reumatyczne, choroby przyzębia, osad i kamień nazębny, profilaktyka nowotworowa i wsparcie leczenia onkologicznego, próchnica, rogówki, wrażliwe i krwawiące dziąsła, zapalenie dziąseł, zapalenie powiek oka, zapalenie spojówek, zapalenie śluzówki jamy ustnej.

Właściwości

Liczne badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym produktem spożywczym na świecie, w którym stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu występuje na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Żeby mieć skalę porównawczą - zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg. Przy zakupie tego rodzaju miodu nie powinniśmy patrzeć na niego jako na zwykły produkt spożywczy, a raczej jako na lek, mimo iż nim nie jest. To dzięki tak dużej zawartości w nim MGO miód Manuka jest wyjątkowy a jego spectrum działania jest bardzo szerokie i niezwykle skuteczne, co potwierdziły liczne, niezależne badania:  

  • wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne podobne do przepisywanych na receptę antybiotyków, zwalczając groźne bakterie typu gronkowiec złocisty, paciorkowce, E. coli oraz Helicobacter pylori,
  • likwiduje stany zapalne i zakażenia grzybicze,
  • podnosi odporność organizmu oraz dba o równowagę bakteryjną jelit,
  • działa przeciwwirusowo,
  • daje ulgę w przypadku refluksu i zespole jelita wrażliwego,
  • eliminuje różnego rodzaju problemy skórne jak np. trądzik lub egzemy,
  • w postaci maseczki działa zbawiennie na stan skóry - regeneruje i wygładza,
  • może mieć również właściwości antynowotworowe,
  • przyspiesza gojenia się ran, owrzodzeń, odleżyn, 
  • wspomaga układ krążenia.

Zalecane spożycie

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Idealnie nadaje się jako dodatek do dań i napojów.
Można rozpuszczać go w płynie, ale należy pamiętać, by płyn nie przekraczał on 40 stopni Celsjusza - powyżej tej temperatury miód traci swoje właściwości.

Przeciwskazania

Zaleca się ostrożność w stosowaniu miodu Manuki przy chorobach przewlekłych, ostrych schorzeniach układowych i nowotworach.
Niewskazane dla osób z cukrzycą i alergią na produkty pszczele.
Niewskazany dla dzieci poniżej 1. roku życia. 

Ważne informacje

Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia i produkcji miodu: Nowa Zelandia.

Skład

Miód z krzewu Manuka 100%

Wartość energetyczna w 100g produktu: 1400 kJ / 334 kcal
Tłuszcz: 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g 
Węglowodany: 82,1g, w tym cukry: 82,1g 
Białko: 0,3g 
Sól: 0,04g,
Methylglyoxal: ponad 25 mg

Wielkość opakowania 

500g

Producent

Manuka Health New Zeland

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl