Mąka migdałowa (Agnex), 500g
Opis
Mąka migdałowa powstaje w wyniku procesu mielenia migdałów. ma cenne właściwości i wartości odżywcze - jest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Właściwości prozdrowotne mąki migdałowej są szczególnie istotne dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, cukrzycą i wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Ponadto mąka migdałowa znalazła zastosowanie w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, diecie paleo czy diecie o niskiej zawartości węglowodanów.
Właściwości
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i obniża stężenie cholesterolu we krwi,
- dzięki obecności antyoksydantów, obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz poprawa glikemię u osób z cukrzycą (obniża glikemię poposiłkową),
- ma działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
Zastosowanie
Sprawdza się jako dodatek do wypieku ciast i pieczywa. Mąka migdałowa polecana jest również do zagęszczania zup i sosów.
Skład
100% migdały blanszowane mielone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g produktu: 2545 kJ/ 616 kcal:
Tłuszcz: 53g, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 3,9g;
Węglowodany: 8,7g, w tym cukry: 4,6g;
Błonnik: 9,9g;
Białko: 21g;
Sól: 0g
Dodatkowe informacje
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, orzechów, orzechów ziemnych, selera, sezamu i soji (na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są produkty zawierające te składniki).
Wielkość opakowania
1000g
Producent
Agnex Krzysztof Wierzbicki
ul. Hotelowa 38
15-659 Białystok