Ksylitol (Agnex), cukier brzozowy z Finlandii, 1000g
Opis
Ksylitol jest to substancja pochodzenia roślinnego, naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol firmy Agnex pochodzi z Finlandii z kory brzozy. Wytworzony jest przez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże. Ma on wygląd i słodycz podobna do zwykłego cukru, ale zawiera 40 % mniej kalorii (1 gram to 2,4 kalorii). Dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenie insuliny we krwi po spożyciu.
Właściwości
Ksylitol w smaku i wyglądzie przypomina zwykły cukier. Jest metabolizowany bez udziału insuliny, dlatego polecany jest dla osób chorych na cukrzycę - posiada niski indeks glikemiczny – IG8. Dodatkowo ksylitol jest prebiotykiem wspomagającym rozwój korzystnej flory bakterii jelitowych. Z powodzeniem może być stosowany przez osoby odchudzające się, gdyż jest o 40% mniej kaloryczny niż cukier konwencjonalny.
Zastosowanie
Ksylitol można stosować:
- jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego,
- do słodzenia potraw, deserów i napojów,
- do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.
Skład
100% ksylitol
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g produktu: 1000 kJ/ 240 kcal:
Tłuszcz: 0g, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 0g;
Węglowodany: 99,8g, w tym cukry: 0,2g;
Błonnik: 0g;
Sól: 0,1g
Dodatkowe informacje
Ksylitol należy wprowadzać stopniowo (zaczynając od 0,5 łyżeczki dziennie) - zbyt duże dawki mogą wywołać efekt przeczyszczenia.
Nie można podawać go dzieciom poniżej 3 roku życia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, gorczycę, orzechy, seler, sezam, soję.
Surowiec wolny od organizmów modyfikowanych genetycznie.
Wielkość opakowania
1000g
Producent
Agnex Krzysztof Wierzbicki
ul. Hotelowa 38
15-659 Białystok