Cynamon cejloński mielony (Agnex), aromatyczna przyprawa do potraw, 150g
Opis
Cynamon cejloński (Cinnamonum vera) jest gatunkiem pochodzącym z Cejlonu, ale uprawiany jest w krajach o klimacie tropikalnym - w Afryce, Azji, Ameryce Środkowej i Południowej. Korę cynamonowca pozyskuje się 2-3 razy w roku, poddaje się ją obróbce i procesowi czyszczenia, przez co nabiera ciemnej barwy i zawija się z obu stron. Kora cynamonowca wykorzystywana jest jako przyprawa, a otrzymywany z niej olejek cynamonowy wykorzystuje się w cukiernictwie i przemyśle gorzelniczym.
Zastosowanie
Cynamon cejloński może być stosowany jako dodatek do ciast, deserów, kawy oraz jako przyprawa do grzanego piwa lub wina.
Skład
100% mąka orkiszowa
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g produktu: 1053 kJ/ 255kcal:
Tłuszcz: 3,19g, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 0,65g;
Węglowodany: 25,55g, w tym cukry: 2,17g;
Błonnik: 54,3g;
Białko: 3,89g;
Sól: 0,06g
Dodatkowe informacje
Najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wielkość opakowania
150g
Producent
Agnex Krzysztof Wierzbicki
ul. Hotelowa 38
15-659 Białystok