Babka płesznik nasiona (Agnex), 1000g
Opis
Babka płesznik jest rośliną, której owoce posiadają nasiona o szerokich właściwościach, w tym prozdrowotnych. Działają miedzy innymi oczyszczająco, wspomagają pracę układu pokarmowego, odchudzają i polepszają stan naszej odporności. Stanowią ogromne źródło błonnika pokarmowego.
Zastosowanie
- lecznicze:
- nasiona to doskonały środek na zaparcia i biegunki - ułatwiają wypróżnianie się,
- stosowana do likwidowania bolesnych dolegliwości związanych z hemoroidami, chorobą wrzodową i zespołem jelita drażliwego,
- wykorzystywana w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL i podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu HDL,
- wykorzystywana w celu obniżania poziomu cukru we krwi (nawet o 12%),
- pomoc w procesie odchudzania - zmniejsza uczucie głodu, ogranicza wchłanianie tłuszczów i przyspiesza procesy przemiany materii,
- stosowana zewnętrznie wpływa korzystnie na wygląd skóry.
- kulinarne: stanowią doskonały dodatek do musli, jogurtu, pieczywa, koktajli, sałatek, kompotu,
- pielęgnacyjne: okłady na twarz o działaniu odżywczym i nawilżającym.
Właściwości
Jej nasiona w kolorze brunatnym, przypominające wyglądem siemię lniane, są cennym źródłem wielu ważnych dla organizmu substancji, stąd też znajdują one zastosowanie w leczeniu szeregu schorzeń i dolegliwości:
- błonnik - wspomaga trawienie (stanowi 68%) - pęcznieje w wyniku pochłaniania wody zapełniając nasz żołądek. Dzięki temu czujemy się syci. Następnie błonnik przechodzi prawie niezmienionym do jelita grubego, po czym jest wydalany. Należy pamiętać, że gdy spożywamy błonnik pokarmowy musimy pić dużo wody.
- ksyloza, arabinoza, tłuszcze roślinne, aukubina - działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe,
- poprawia wygląd skóry, zwłaszcza w przypadku takich schorzeń jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca oraz trądzik różowaty.
Sposób przygotowania
- Dla uzyskania optymalnych efektów leczniczych, dla osoby dorosłej zaleca się spożywać do około 30g nasion na dzień, rozłożonych na porcje:
3 łyżeczki (około 9g) nasion wsypać do szklanki, zalać letnią wodą i wymieszać. Po 5 minutach wypić. Stosować do 3 x dziennie, około 20 minut przed posiłkiem.
- W przypadku dzieci zalecana jest jednak dawka czterokrotnie mniejsza (jednorazowo po 2 łyżeczki nasion).
- Nasiona babki płesznika można spożywać samodzielnie lub też dodawać do innych napojów (herbata, kompot) oraz produktów spożywczych (miód, jogurt naturalny).
- Stosowanie babki płesznika na skórę - należy przygotować napar z kilku łyżeczek nasion i zamoczyć w nim okład. Ma on właściwości odżywcze i nawilżające. Przywrócenie skórze blasku wymaga zwykle kilkutygodniowej kuracji z zastosowaniem okładów.
Niezwykle istotne jest to, aby spożywając babkę płesznik, pić dużo wody. Zalecane jest minimum 1,5 litra dziennie, by odczuć dobroczynny wpływ tego zioła na organizm.
Skład
Nasiona Babki płesznik 100%.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g produktu: 941 kJ/ 230kcal:
Tłuszcz:4,1g, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone:0,6g;
Węglowodany: 0,3g, w tym cukry: 0,3g;
Błonnik: 63,9g;
Białko: 16,3g
Sól: 0,01g
Dodatkowe informacje
Najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Babki nie powinny stosować osoby cierpiące na niedrożność jelit oraz bóle brzucha, które nie zostały jednoznacznie wyjaśnione.
Wielkość opakowania
1000g
Producent
Agnex Krzysztof Wierzbicki
ul. Hotelowa 38
15-659 Białystok